Bona, moft sau necesitate

Venirea pe lume a unui copil este un moment de bucurie. Din primele zile, el aduce frumusete in viata noastra, insa tot de atunci incep si grijile, problemele legate de cariera, iar petrecerea timpului liber inseamna de fapt ingrijirea bebelusului.

 

Ati vrea sa le faceti pe toate odata, insa deveniti constienti ca acest lucru nu este posibil fara un ajutor din exterior. Si cum de cariera dvs. nu se poate ocupa altcineva, iar relatia cu prietenii nu rezista doar prin telefon, singura solutie ar fi incredintarea ingrijirii copilului unei alte persoane.

 

Dar care ar fi aceasta? Bunicii, o ruda sau cunostinta apropiata, o institutie specializata sau… o bona. Oricum, inainte de a alege, trebuie sa fiti constienti ca cine se va ocupa de ingrijirea copilului va avea in sarcina dezvoltarea emotionala, fizica, lingvistica, intelectuala si sociala a copilului.

 

Incepeti sa va ganditi serios: bunicii ar fi solutia cea mai simpla si ieftina, insa e posibil ca acestora sa le lipseasca puterea, timpul sau cunostintele necesare. Un posibil esec al acestora ar putea compromite insa relatiile de familie si nimeni nu isi doreste acest lucru.

 

O alta solutie ar putea fi o ruda sau o cunostinta apropiata, cu disponibilitatea si cunostintele necesare. Desi v-ati lasa cu inceredere copilul in ingrijirea unei asemenea persoane, totusi sansele de a o gasi si de a va multumi sunt destul de reduse.

 

La fel de greu este sa gasiti si o cresa sau o alta institutie care se ocupa de ingrijirea copiilor insa acestea sunt rare, iar in privinta celor care exista trebuie sa va asigurati ca ofera servicii exemplare, apte sa asigure dezvoltarea copilului vostru.

 

O raza de speranta si o alegere care sa va satisfaca pe deplin cerintele legate de ingrijirea micutului, ar putea fi o bona. O asemenea alegere are insa multe implicatii.

 

In primul rand, in societatea romaneasca, multi privesc ingrijirea copilului cu ajutorul unei bone, drept un moft, un lucru pe care nu si-l pot permite decat cei cu bani. Este o viziune gresita si o intelegere sumara a nevoilor unei familii. Incredintarea ingrijirii copilului unei bone nu inseamna dezinteres, lipsa de afectiune sau nevoie de comodidate, ci doar o necesitate, determinata de o anumita asezare a prioritatilor in familie si de o anumita viziune de dezvoltare a acesteia.

 

Si pentru ca am vorbit de bani, o bona cu pregatire de specialitate, medicala sau pedagogica, cu experienta si care sa cunoasca eventual si o limba staina, costa. Cat? In prezent, o astfel de bona are asteptari salariale care pornesc de la 800-1000 ron si pot ajunge pana la 1500-1700 ron, in functie de program si atributii.

 

Desi bona este o persoana straina familiei dvs., totusi esential este ca aceasta sa aiba pregatirea si experienta necesare ingrijirii copilului, completate de afectiune, un anumit grad de dezvoltare personala, respect si o stare a sanatatii corespunzatoare.

 

Niciun parinte nu a afirmat pana acum ca a gasit bona perfecta. Daca sunteti in cautarea unei bone, inseamna… ca aveti nevoie de ea. Daca nu ati gasit-o inca, nu disperati, continuati sa cautati pentru ca este in avantajul dvs. si al copilului dvs. !