Ghid de interviu pentru bona I

Iata pe scurt, 10 sfaturi pe care trebuie sa le urmati pentru a convinge parintii ca sunteti bona ideala pentru ingrijirea micutului lor:

1. Pregatiti temeinic o descriere despre propria persoana

2. Aflati cat mai multe informatii despre familia angajatoare, inaintea intalnirii cu aceasta

3. Incercati sa va puneti in locul familiei care cauta bona

4. Cunoasteti cat puteti de bine si in amanunt oferta familiei

5. Pregatiti pentru intalnirea cu familia atuurile dvs. personale si profesionale

6. Pregatiti-va pentru intrebarile parintilor

7. Realizati un dialog cu parintii si nu ramaneti in postura de persoana care trebuie sa raspunda la intrebari

8. Nu neglijati aspectul personal, punctualitatea, modul de a vorbi in cadrul intalnirii cu parintii

9. Nu va contraziceti niciodata cu parintii in cadrul interviului

10. Intotdeauna sa stiti ce vreti si ce puteti face ca bona

Salariul pentru bona


Salariul unei bone variaza in general de la 600 ron la 800 ron/luna. Salariul depinde in primul rand de tipul de angajament part-time, full-time sau intern, iar in secundar de :

- experienta si nivelul de educatie al bonei,

- cunoasterea unei limbi straine

- numarul de copii pe care ii are in grija,

- responsabilitatile care ii revin in ingrijirea copiilor,

- activitatile conexe legate de educatia copilului: invatarea unei limbi straine, lectii de muzica, de dans, pictura, etc,

- alte treburi casnice date in grija de catre familie, precum menajul usor care consta in efectuarea curateniei in camera sau spatiul copilului, pregatirea meselor acestuia, spalatul hainutelor si vaselor copilului,

Beneficiile pot fi oferite optional si constau in decontarea cheltuielilor de transport, analize medicale gratuite, cazare si masa, prime de sarbatori si bonusuri.

Bona, copilul si familia


Principalul rol al unei bone este acela de a crea un mediu sigur, afectuos, educativ si stimulativ in care copilul sa se poata dezvolta. Fiecare post de bona presupune responsabilitati diferite, in functie de cerintele familiei, varsta copilului si alti factori. Responsabilitatile principale ale unei bone sunt ingrijirea si supravegherea copilului, pregatirea meselor acestuia, intretinerea curateniei in camera si la locul de joaca al micutului, insotirea si angajarea in activitati impreuna cu copilul, asistarea copilului in activitatile educative si artistice, etc.

 

O bona poate avea si responsabilitati conexe in limita timpului ramas dupa indeplinirea indatoririlor prioritare. In baza unui acord comun, ea poate acorda o mana de ajutor in cadrul gospodariei, constand intr-un mic menaj, cumparaturi sau comisioane, ajutor la pregatirea meselor pentru intreaga familie, etc.

 

Programul bonei variaza de la cateva ore pe saptamana pana la 12 ore pe zi sau intern, in functie de cerintele familiei. Inca din momentul inregistrarii in baza de date, in calitate de candidat Mary Poppins Family vei opta pentru un anumit tip de program: part-time, full time sau intern, indicand numarul maxim de ore disponibil.

Bona, moft sau necesitate


Venirea pe lume a unui copil este un moment de bucurie. Din primele zile, el aduce frumusete in viata noastra, insa tot de atunci incep si grijile, problemele legate de cariera, iar petrecerea timpului liber inseamna de fapt ingrijirea bebelusului.

 

Ati vrea sa le faceti pe toate odata, insa deveniti constienti ca acest lucru nu este posibil fara un ajutor din exterior. Si cum de cariera dvs. nu se poate ocupa altcineva, iar relatia cu prietenii nu rezista doar prin telefon, singura solutie ar fi incredintarea ingrijirii copilului unei alte persoane.

 

Dar care ar fi aceasta? Bunicii, o ruda sau cunostinta apropiata, o institutie specializata sau… o bona. Oricum, inainte de a alege, trebuie sa fiti constienti ca cine se va ocupa de ingrijirea copilului va avea in sarcina dezvoltarea emotionala, fizica, lingvistica, intelectuala si sociala a copilului.

 

Incepeti sa va ganditi serios: bunicii ar fi solutia cea mai simpla si ieftina, insa e posibil ca acestora sa le lipseasca puterea, timpul sau cunostintele necesare. Un posibil esec al acestora ar putea compromite insa relatiile de familie si nimeni nu isi doreste acest lucru.

 

O alta solutie ar putea fi o ruda sau o cunostinta apropiata, cu disponibilitatea si cunostintele necesare. Desi v-ati lasa cu inceredere copilul in ingrijirea unei asemenea persoane, totusi sansele de a o gasi si de a va multumi sunt destul de reduse.

 

La fel de greu este sa gasiti si o cresa sau o alta institutie care se ocupa de ingrijirea copiilor insa acestea sunt rare, iar in privinta celor care exista trebuie sa va asigurati ca ofera servicii exemplare, apte sa asigure dezvoltarea copilului vostru.

 

O raza de speranta si o alegere care sa va satisfaca pe deplin cerintele legate de ingrijirea micutului, ar putea fi o bona. O asemenea alegere are insa multe implicatii.

 

In primul rand, in societatea romaneasca, multi privesc ingrijirea copilului cu ajutorul unei bone, drept un moft, un lucru pe care nu si-l pot permite decat cei cu bani. Este o viziune gresita si o intelegere sumara a nevoilor unei familii. Incredintarea ingrijirii copilului unei bone nu inseamna dezinteres, lipsa de afectiune sau nevoie de comodidate, ci doar o necesitate, determinata de o anumita asezare a prioritatilor in familie si de o anumita viziune de dezvoltare a acesteia.

 

Si pentru ca am vorbit de bani, o bona cu pregatire de specialitate, medicala sau pedagogica, cu experienta si care sa cunoasca eventual si o limba staina, costa. Cat? In prezent, o astfel de bona are asteptari salariale care pornesc de la 800-1000 ron si pot ajunge pana la 1500-1700 ron, in functie de program si atributii.

 

Desi bona este o persoana straina familiei dvs., totusi esential este ca aceasta sa aiba pregatirea si experienta necesare ingrijirii copilului, completate de afectiune, un anumit grad de dezvoltare personala, respect si o stare a sanatatii corespunzatoare.

 

Niciun parinte nu a afirmat pana acum ca a gasit bona perfecta. Daca sunteti in cautarea unei bone, inseamna… ca aveti nevoie de ea. Daca nu ati gasit-o inca, nu disperati, continuati sa cautati pentru ca este in avantajul dvs. si al copilului dvs. !

Recrutarea bonei


Indiferent ca ati ales sa va cautati bona individual sau printr-o agentie, este bine ca la interviul de recrutare sa adresati bonei o serie de intrebari legate de trecutul sau, de experienta sa profesionala, de cunostintele sale in ingrijirea si educarea copilului.

Orientativ, va propunem o lista cu astfel de intrebari, in speranta ca va vor fi de folos:

1. De ce doriti sa lucrati ca bona?

2. Ati mai desfasurat aceasta activitate?

3. Ce varste au avut ceilalti copii pe care i-ati avut in ingrijire?

4. Care au fost principalele atributii ?

5. Care credeti ca sunt principalele responsabilitati ale unei bone?

6. Ce nu trebuie sa faca o bona?

7. Aveti studii/cursuri de calificare in domeniul educatiei si cresterii copilului?

8. Stiti sa acordati ajutor medical in caz de urgenta?

9. Ce reguli de igiena urmati inainte de a intra in contact cu copilul?

10. Descrieti programul copilului aflat in grija dvs pe parcursul unei zile, in functie de grupa de varsta in care se incadreaza copilul pe care doriti sa-l ingrijiti.

11. Ce va place mai mult in activitatea de bona? Ce nu va place?

12. Daca ati lucrat in alte familii, enumerati citeva reguli pe care le-ati urmat in relatia cu acestea.

13.Ce reguli credeti ca au functionat bine?

14. Va deranjeaza ceva anume legat de lucrul cu copii sau cu parintii acestora?